Zoekmachine optimalisatie voor beginners

Laatst zag ik op het weblog van zoekmachine optimalisatie expert karel geenen een infographic die de beginners onder ons zeker kunnen verder helpen met het optimaliseren van hun website voor de zoekmachines.

Karel heeft het in de volgende infographic over onpage (enkel op jouw website zelf) factoren die ervoor kunnen zorgen dat je website het een pak beter gaat doen in de zoekmachines.

Zoekmachine optimalisatie beginners Klik voor grote versie

Korte opsomming onpage zoekmachine optimalisatie factoren

Voor al de onderstaande factoren geldt de volgende regel: wees relevant,  maak geen misbruik en je zult resultaat zien.

1.   Zoekwoorden in je url path (bestandsnaam)

Dit gaat geen enorme invloed hebben maar het is zeker wel handig voor mensen dat als ze aan het zoeken zijn naar laptop accessoires ze in de zoekmachines al /laptop-accessoires of iets dergelijks zien staan. Het zorgt dus voor relevantie en een goede sitestructuur, iets wat google enorm waardeert. En het is ook handig in verband met sitelinks in google eens je autoriteit hebt.

2.   Titel moet je belangrijkste keywords bevatten

De titel van je webpagina heeft een enorme invloed op je zoekmachine ranking, probeer daarom altijd een goede combinatie van relevante keywords in je titel te verwerken. Zorg er wel voor dat deze maximaal 65 karakters lang is.

3.   Maak gebruik van Header tags a.k.a. kopteksten

Kopteksten geven je tekst een structuur en maken het voor je lezers makkelijk. Niet enkel de lezers van je website gebruiken dit, ook zoekmachines proberen via de kopteksten te achterhalen waarover de onderstaande tekst gaat. Maak vooral gebruik van de H1 en H2 tags.

Toevoeging Anja: Gebruik liefst maar één keer de H1 tag en zet die altijd in het inleidende stuk, dus bovenaan. H2, H3 en hoger mag vaker voorkomen in de tekst.

4.   Keywords in de tekst gebruiken

Zorg ervoor dat je keywords of combinaties van keywords in je tekst zit zodat de zoekmachines het onderwerp van de tekst kunnen achterhalen. Probeer altijd gebruik te maken van meervouden, combinaties en synoniemen van je keywords.”

5.   Optimaliseer je afbeeldingen voor zoekmachines

Ook je afbeeldingen worden door de zoekmachines nagekeken op relevantie, probeer daarom altijd de alt tag voor de zoekmachines in te vullen en een informatieve title tag voor je bezoekers. De title tag en alt tag zijn atributen en kan je op de volgende manier gebruiken.

<img alt=”je keywords voor de zoekmachines” title=”een informatieve beschrijving voor je bezoekers” src=”http://www.website.afbeelding.jpg>

Indien je deze eenvoudige stapjes toepast op je website en combineert met een paar links naar je website met een goede anchortekst dan zie je zo bezoekers naar je website stromen. Als je meer informatie wilt over het verkrijgen van links naar je website dan raad ik je aan om mijn artikel over linkbuilding te lezen.

Comments

 1. Wouter says:

  Heel erg bedankt voor deze praktische Tips. relatief weinig werk en lijkt me zeer relevant!!
  Bedankt Dirk!!

 2. Anja says:

  Een heel mooi stuk Dirk! Dat zal veel mensen die net beginnen zeker aan meer bezoekers helpen. Ik wil wat het stukje over de ‘Header tags’ nog een aanvulling geven: gebruik liefst maar één keer de H1 tag en zet die altijd in het inleidende stuk, dus bovenaan. H2 en hoger mag vaker. Dat maakt het nog duidelijker voor Google :)

  • Dirk says:

   Klopt, altijd zorgen dat er een structuur is die een logische opbouw heeft en niet spammen met de headers.

   Bedankt voor de toevoeging Anja!

Speak Your Mind

*