Reciprocal backinks altijd betrouwbaar?

Zijn reciprocal backlinks altijd betrouwbaar? In dit artikel ga ik het niet hebben over het feit dat enkel reciprocal links gebruiken een slechte zet is om hoog in google te ranken. Zeggen je linkparters altijd de waarheid en zijn ze wel te vertrouwen? Als je op zoek gaat naar linkpartners kom je altijd wel een hoop mensen tegen die misbruik maken van je goedgelovigheid. Check daarom altijd nauwkeurig of de website waarmee je een linktrade aangaat wel helemaal koosjer is en ze je niet beduvelen.

Nofollow tag

Heeft de link die je gekregen hebt een nofollow tag? De nofollow tag is een aantal jaar geleden in het leven geroepen door google om comment spammers tegen te gaan die de index van google vervuilden. Webmasters kunnen de nofollow tag gebruiken als deze comment spammers willen weerhouden van het posten van nutteloze comments op hun blog. De reden waarom comment spammers stoppen met spammen als de link nofollow is is omdat de link geen Pagerank en anchortekst doorgeeft. Als jij een nofollow link krijgt naar je pagina met de anchortekst “laptop kopen” dan zal die link er niet voor zorgen dat je hoger in google komt te staan voor de keywords “laptop kopen”, de link geeft geen anchortekst door en is dus SEO gezien nutteloos.

Nofollow links kunnen wel de moeite waard zijn als er heel veel relevante bezoekers via die link op jouw website komen, vraag daarom altijd naar statistieken van de website zoals google analytics of awstats.

Robots.txt

Sommige sneaky webmasters gebruiken een robots.txt bestand om bepaalde delen van hun website te blokkeren om hier voordeel uit te halen. Als ze de pagina waar jouw link op staat blokkeren dan kan google deze pagina ook niet zien en heb je dus eigenlijk geen backlink van deze website.

Om een robots.txt bestand te checken ga je naar http://www.naamvanwebsite.be/robots.txt. In het Robots.txt bestand kan je bekijken welke pagina’s er allemaal geblokeerd zijn voor zoekmachines.

Voorbeeld:

User-agent: *
Disallow: /linkpartners.html

In dit voorbeeld wordt de toegang voor alle user agents (zoekmachines)
geblokeerd en kunnen ze je backlink dus niet zien.

Linkfarms

Deze is redelijk eenvoudig, websites die te veel links op 1 pagina hebben waardoor jouw link bijna niets meer waard is of echt helemaal niets omdat google door de grote hoeveelheid niet alle links kan spideren. Krijg je een link van een linkfarm, geen probleem maar link er zelf niet naar want dit zou je wel eens een penalty kunnen opleveren.

Frames

Backlinks in frames geven geen PR of anchortekst door dus deze ook zeker vermijden. Om dit te checken moet je kijken of je een cleane backlink hebt in de broncode zoals hieronder aangeven.

<a href=”http://www.jouwsite.be”>anchortekst</a>

Javascript links

Zelfde verhaal als de frames, check dus steeds de broncode nauwkeurig.

Een duidelijk netwerk van sites

Sites die enkel links uit hun eigen netwerk krijgen hebben of krijgen vaak een penalty en zijn dus bijna waardeloos. Met zelfde netwerk bedoel ik dus zelfde IP, DNS, Whois gegevens. Het is wel degelijk mogelijk om zelf een netwerk op te zetten waarbij je wel onderling kunt linken (natuurlijk niet te overduidelijk altijd naar dezelfde sites linken). In mijn artikel “eigen netwerk van sites voor linkbuilding”  kan je lezen hoe je dit het best kan doen.

Opgekochte domeinen met hoge PR

Deze is iets trickier, het gaat hier over domeinen die expired zijn en door webmasters worden opgekocht om hun linkbuilding wat te boosten. Deze websites zijn vaak heel snel gemaakt en hebben weinig tot geen content. De enige reden waarom deze domeinen gebruikt worden is om onwetende webmasters te lokken en een 3-way link aan te bieden. Veel webmasters zijn meestal enorm in de ban van Pagerank en kunnen het dus niet weerstaan als ze een link krijgen van een Pagerank 3 terwijl ze zelf maar Pagerank 1 hebben. Je kan deze sites makkelijk checken door gebruik te maken van de internet archive service die de hele geschiedenis van de website laat zien. Check de website na en bekijk of het onderwerp, opbouw ongeveer hetzelfde is over het grootste deel van de tijd. Vaak verdwijnt de Pagerank van de expired domain nogal snel naarmate de backlinks ook verdwijnen en worden de backlinks na een tijdje dus waardeloos.

Reciprocal backlinking mag niet je enige manier van backlinking zijn maar als je er toch gebruik van gaat maken check dan zeker of je backlinks wel betrouwbaar zijn.

Comments

  1. SEObuilder says:

    Dat klopt, als ik bij een bepaalde site een linkje krijg check ik altijd het robots.txt bestand. Ivm de opgekochte domeinen, ik heb ook al veel gelezen dat het een enorm krachtige manier zou zijn om aan linkbuilding te doen. Maar met opkopen bedoel ik dan, een bestaande site overkopen en de oorspronkelijke content veranderen. Anderen beweren dan weer dat je ook hier moet oppassen: Google ziet namelijk aan de WHOIS gegevens of een site al dan niet van eigenaar is veranderd…

    • Dirk says:

      Als je het dan toch gaat doen zou ik altijd proberen niche gerelateerde domeinen op te kopen. Een site die jarenlang over speelgoed ging en waarvan het thema ineens volledig verandert naar fitnesstoestellen lijkt me niet echt koosjer.

Speak Your Mind

*