Landingspagina Met Veel Traffic?

Als je verkeer gaat inkopen hetzij via adwords, hetzij via andere netwerken, dan moet je jezelf de vraag stellen of je server of webhosting al dat verkeer wel aan kan. Dit is iets wat je zeker niet moet onderschatten aangezien het je bergen met geld kan kosten.

Campagne met enorme hoeveelheden traffic

Nu had ik laatst een campagne opgestart waarbij ik iets meer dan 3000 bezoekers in een uur binnenkreeg. Dit wilt zeggen 1 bezoeker om de 1,2 seconden, dit kan een enorm effect hebben op je server of hosting afhankelijk van het type hosting.

veel traffic website down

Mogelijk gevolgen:

Shared hosting -> je account wordt geblokkeerd omdat het te veel van de gedeelde resources inneemt

Kleine VPS -> je CPU gebruik en Ram verbruik gaat in de hoogte en je VPS loopt al snel vast of geeft 503 errors om het vastlopen van het systeem te vermijden.

Grote VPS -> moet geen probleem zijn als er voldoende cpu kracht is

Dedicated server -> normaal geen problemen met recente hardware

Hoe host ik alles?

Ik maak zelf gebruik van een kleine VPS, gewoon omdat ik het leuk vind om dat ding helemaal te optimaliseren en met in feite iets heel goedkoops redelijk wat verkeer te kunnen opvangen zonder crashes of 503’s (temporary unavailable).

Nu blijkt dat mijn kleine VPSje niet opgewassen is tegen een bezoekersstroom van 1,2 bezoeken per seconde en ik had een hoop geld kwijtgespeeld aangezien de campagne op het advertentienetwerk gewoon doordraaide..

Waarom liep mijn VPS vast?

De hoofdreden was natuurlijk de enorme golf van bezoekers maar wat ook een enorme rol speelde was de opbouw van de landingspagina zelf. Deze landingspagina was namelijk gemaakt via WordPress. Dit wilt zeggen dat er gebruik gemaakt wordt van PHP en MYSQL aangezien WordPress met een database werkt. PHP en MYSQL zijn redelijk intensief voor de CPU van een systeem en MYSQL vreet enorm veel ram.

Hoe lossen we dit op?

Er zijn 3 opties die we zouden kunnen implementeren om van dit probleem af te komen.

 1. We kopen een betere VPS of dedicated server
 2. We gaan aan direct linking doen (geen landingspagina maar direct linken met je affiliate link)
 3. We maken geen gebruik van wordpress maar bouwen de landingspagina in pure HTML

Ik heb voorlopig voor de laatste optie gekozen omdat mijn landingspagina’s momenteel nog redelijk simpel zijn. Een landingspagina hoeft er niet altijd supergoed uit te zien of veel functionaliteit te hebben, het zijn de conversies die tellen.

Moest ik toch nog iets groters nodig hebben dan ga ik volgens mij voor een beter VPS aangezien je die nog altijd kunt uitbreiden en ze bijna geen downtime hebben als ze in de cloud zitten. Ook is het maken van backup images en het herinstalleren van het OS veel makkelijker als bij een dedicated server.

 

 

Comments

 1. Remon says:

  Dat is zuur Dirk.

  Heb je er nog wel wat mee verdiend uiteindelijk?
  Of was het hierdoor verspilde tijd (en geld)?

  • Dirk says:

   Hey Remon,

   Neen, maar ja dat weten we dan ook weer natuurlijk haha :D

   • Remon says:

    Ach, we hebben allemaal onze lessen nodig toch.
    De ene keer gaat je plan goed, en de andere keer wat minder. Trial en error.

 2. Wilco says:

  Zou toch ook echt gaan investeren in een betere vps. Stel dat je website voor een groot keyword ineens op nummer 1 een paar minuten staat en je weer een xxxx aantal bezoekers trekt.

  • Dirk says:

   Ik kan me niet voorstellen dat ik door SEO ineens een paar duizend bezoekers in een uur ga hebben. Het ging vooral om een zware piek door een advertentiecampagne maar het is inderdaad wel iets waar ik misschien eens over moet nadenken.

 3. Heb je al eens gekeken naar caching in wordpress in combinatie met cdn’s?

  • Dirk says:

   Eigenlijk niet, werk jij met amazon?
   Maar ik was inderdaad caching ook helemaal vergeten, dom van mij.

Speak Your Mind

*