Exact Match Domains, pas er mee op!

Ik zie heel vaak affiliate of adsense sites voorbijkomen die gebruik maken van het exact match domain, hetzij de .be .nl versie of de .com .net .org of zelfs .info versie. Het gebruiken van een exact match domain is zeker niet slecht maar het kan wel op een slechte manier toegepast worden.

Wat is een exact match domain?

Een exact match domein of EMD is een domein dat exact overeenkomt met het zoekwoord. Zo zou mijn blog dus het EMD zijn voor het zoekwoord “geld verdienen blog”. Het was niet mijn bedoeling om deze domeinnaam te gebruiken als exact match domein, het was puur toeval maar hij staat wel op positie 1 in google voor dat zoekwoord.

In dit artikel heb ik het trouwens niet over exact match domeinnamen zoals lening.be maar eerder over longtail domeinnamen zoals leningvergelijkenbelgie.be welke vaak voor niche websites gebruikt worden. Het zijn deze domeinnamen die vaak erg hoog ranken met weining backlinks.

Voorbeeldje:

Positie 2 in google.nl voor kinderwagen kopen

Op zich is dit niet zo’n goed voorbeeld omdat de domeinnaam nog wel redelijk is. Toch zie je al gauw dat er weinig backlinks zijn maar deze toch hoog scoort.

Backlinks:

http://www.dakkapelhut.nl/link-partners.html PR N/A
http://www.gratislinken.nl/browsepr.php?pg_which=11&pr=1 PR N/A
http://www.gratislinken.nl/browsetag.php?tag=Kinderwagen PR N/A
http://www.tipsbijkopen.nl/kinderwagen.aspx PR N/A
http://www.tipsbijkopen.nl/linkpartners.aspx PR N/A

5 backlinks zonder pagerank van enkele linkpartners en directories en een exact match domein is alles wat deze website nodig had om nummer 2 te ranken voor kinderwagen kopen. Ik ben er zelfs al tegengekomen die 0 links hadden en op nummer 2 of 3 stonden voor een redelijk keyword.

Waarom gebruiken vele mensen exact match domeinnamen?

Google geeft een enorme voorkeur voor exact match domeinnamen. Zo staan er sommige exact match domeinnamen met bijna geen backlinks zeer hoog in google gewoon puur op de kracht van de domeinnaam.

Waar veel mensen de fout in gaan bij het maken van een website op een exact match domain is om bijna volledig te vertrouwen op de kracht van de domeinnaam.  Als google (en dit zit er aan te komen denk ik) hun algoritme gaat aanpassen zodat de waarde van een exact match domeinnaam minder wordt dan zitten er heel wat mensen met een probleem.

Het is geen uitzondering dat er mensen zijn die 10, 20, 50 of zelfs meer dan 100 van deze websites hebben die hun kracht puur halen uit het exact match domain. Deze mensen zullen een groot deel van hun inkomen gewoonweg zien verdwijnen want voor die 100 websites ga je daarna geen goede linkbuilding meer kunnen doen, dit is gewoonweg onhaalbaar als je het zelf doet of natuurlijk te kostelijk als je het uitspendeert.

Wat wel doen?

Wat je het best kan doen is een iets bredere term nemen en daarop proberen te bouwen. In plaats van 20 mini websites die elk gebaseerd zijn op 1 longtail keyword ga je 1 bredere website bouwen met je longtail keywords als artikelen.

Het is natuurlijk zo dat deze longtail websites niet slecht zijn als er aan goede linkbuilding wordt gedaan maar dit is meestal niet zo, het zijn eerder “set and forget” websites waar geen content meer aan toegevoegd wordt.

Onderzoek 1 keer om de 2 weken of per maand weer je niche website en bekijk of je niet 1 of 2 artikelen kan schrijven of laten schrijven. Op deze manier bouw je je site uit en krijg je meer traffic van zoekwoord combinaties + je bouwt aan je vertrouwen bij google.

Comments

 1. Niels says:

  Ook ik maak uitsluitend gebruik van exact match domeinnamen. Natuurlijk zorg ik wel altijd voor de nodige relevante backlinks.

  Volgens mij is het zo dat dankzij de Google Update, deze domeinnamen minder waarde zullen krijgen.

  • Dirk says:

   Zo denk ik er ook over.

   Je moet gewoon af en toe relevante backlinks en content maken zodat google ziet dat je website leeft.

   Dit is natuurlijk niet nodig als je concurrentie dit niet doet maar ga er maar van uit dat ze dit wel doen.

   Als je je aan deze tactiek houdt dan sta je op lange termijn ook veel sterker tegen mogelijke concurrentie.

 2. Exact match domeinen vind ik toch wel handig. Ookal gaat google de belangrijkheid vast wel doen dalen. Nu zijn ze nog extreem handig om hoog in de zoekresultaten te verschijnen.

Speak Your Mind

*