Eigen WordPress Site

Je eigen website maken is a lang niet meer zo moeilijk als het vroeger was. als je vroeger geen geld had om een website te laten maken moest je ofwel zelf goed kunnen programmeren en designen of je maakte een heel simpele site met een online website builder. Die tijden zijn veranderd met de introductie van wordpress.

Wat is WordPress?

Om het kort te houden, wordpress is een cms of voluit “Content Management System. Via dit systeem kan je makkelijk nieuwe inhoud voor je site toevoegen. Enkele andere Content Management Systemen zijn Drupal en Joomla. Deze CMS systemen zijn ingewikkelder als wordpress en ga ik daarom ook nu niet behandelen. Net zoals alle sites heeft wordpress ook webhosting nodig en het liefst ook een eigen domeinnaam. Je kan natuurlijk gratis een wordpress site krijgen via wordpress.com. Ik raad je dit ten strengste af omdat je hiermee slecht scoort in de zoekmachines ,het is ten slotte een subdomein waar je mee werkt ( jouwsitenaam.wordpress.com) en subdomeinen scoren vaak slechter in zoekmachines dan gewone domeinen. Ook ben je totaal afhankelijk van wordpress.com en hun regels. Als je hosting voor je website zoekt kan ik je versio.nl aanraden. Voor nog geen 0,5 euro per maand heb je een eigen webhostingpakket waar je 25 domeinen op kan draaien. Ze bieden ook domeinnamen aan tegen een uitzonderlijk lage prijs, €4.40 voor een .nl en €4.50 voor een .be domeinnaam.  Ook geldverdienenblog.be is bij Versio gehost.

WordPress Instalatie

We hebben onze Webhosting gekocht en de Nederlandse versie van wordpress gedownload via nl.wordpress.org. Nu volgt de instalatie van wordpress op je webhosting. unrar de bestanden in wordpress-2.9.1.zip en upload alle bestanden die in de map wordpress zitten naar je public html map via ftp. Je kunt makkelijk naar je website uploaden als je ftp://jouwsitenaam.be in een explorer venster typt. Je kan natuurlijk ook een ftp programma gebruiken zoals Filezilla, dit is veel handiger.  Als je wat problemen hebt en nog niet vertrouwd bent ben directadmin dan verwijs ik je graag naar deze handleiding.

WordPress database aanmaken

WordPress werkt via MySQL en heeft dus een database nodig om de inhoud van je website op te slagen en weer te geven. Deze database kan je aanmaken via “MySQL Management” in directadmin. Om een database voor wordpress aan te maken klik je op “Create new Database”. Hier vul je je gewenste gebruikersnaam en databasenaam in en natuurlijk ook het wachtwoord. Kopieer deze gegevens want je hebt ze nodig voor het volgende deel.

wp-config.php aanpassen

WordPress moet weten welke database hij moet gebruiken, daarom zal je wp-config-sample.php moeten aanpassen. Je kan al beginnen met wp-config-sample.php te hernoemen naar wp-config.php. Klik op edit en verander de volgende gegevens naar de gegevens van de database die je net hebt aangemaakt.

Deze gegevens moet je veranderen:

-define(‘DB_NAME’, ‘jouwdatabase naam’);

-define(‘DB_USER’, ‘jouw gebruikersnaam’);

-define(‘DB_PASSWORD’, ‘jouw wachtwoord’);

=>define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);<= enkel veranderen als dit moet van je host

WordPress instellen

Als je nu www.jouwsite.be intypt dan kom je terecht op jouw wordpress site. Vul de gewenste titel en beschrijving in en klik op install wordpress. Je krijgt nu je wachtwoord en username (admin). Als je inlogged zie je bovenin een waarschuwing dat je je wachtwoord nog moet veranderen, verander je wachtwoord en klik op save.

Veel van de opties in wordpress wijzen zich zelf uit dus kijk even rond en leer al doende. Wel zal ik even een overzicht geven van belangrijke instellingen die je eerst moet aanpakken.

WordPress algemeen

Check of je wordpress adres en blogadres een www is en niet een http://. De meeste mensen zijn nog altijd gewoon van www.domeinnaam.be  in de zoekmachine te zien  en niet domeinnaam.be

WordPress linkstructuur veranderen

Ga naar instellingen en klik op permalinks. in permalinks kan je de wijze waarop je url wordt weergegeven aanpassen . Klik op aangepaste structuur en vul 1 van de volgende 2 in.

1) /%postname%.html

Je url zal er als volgt uitzien, www.jouwsite.be/jouwpostnaam.html

2) /%category%/%postname%.html

Je url zal er als volgt uitzien, www.jouwsite.be/categorie/jouwpostnaam.html

Je moet zelf beslissen welke van de 2 het beste is voor je site. Andere perma links kan je vinden in de wordpress codex. Vergeet niet dat je je .htacces moet aanpassen, als deze nog niet bestaat moet je deze aanmaken. Maak een nieuw bestand aan met de naam .htaccess.

WordPress privacy

Hier kan je instellen of je je blog naar de zoekmachines wilt sturen of niet.

WordPress lezen

ik raad je aan om je laatste berichten te tonen en maximaal 5 berichten te tonen op de homepage.

WordPress themes en plugins

Het leuke van wordpress is dat je gratis themes en plugins kan downloaden en via een druk op de knop kan activeren. later volgt nog een uitgebreid artikel over wordpress themes en plugins.
Stay Tuned!

Vond je het een beetje ingewikkeld en zou je het graag nog eens een keer bekijken aan de hand van een video? Dat kan!  Let wel op, in de volgende video word geen DirectAdmin gebruikt. Moest je nog problemen hebben met DirectAdmin contacteer me dan gerust of stel de vraag aan je webhostingbedrijf.

WordPress installeren videohandleiding

Comments

 1. Moneyblog says:

  WordPress is volgens mij het beste platform voor elke internet marketeer. Makkelijk in opzet, goed voor de zoekmachines en vooral makkelijk in gebruik!

  ik gebruik het voor ELKE website die ik bezit. Zelfs als daar een e-commerce aan gekoppeld is. De community maakt toch steeds nieuwe plugins, dus blijft wordpress enkel groeien. top!

 2. Niels says:

  Bij ‘WordPress linkstructuur veranderen’ – waarom telkens met .html achteraan?

  Mvg

  • Dirk says:

   De grootste reden waarom ik dit doe is omdat mensen .html gewoon zijn, het wordt al jaren gebruikt bij statische websites.

Speak Your Mind

*