Eigen netwerk van sites voor linkbuilding

Sommige van jullie zullen al gemerkt hebben dat het heel handig is om je eigen netwerk te hebben waar sites in zitten die al ranken en al een soort van autoriteit op het web hebben. Je kan sneller nieuwe sites omhoog brengen in google via linkbuilding. Echter zijn er wel gevaren waar je voor moet oppassen.Google houdt er niet echt van dat webmasters hun eigen netwerk gebruiken om voordeel te hebben in de zoekmachine. Natuurlijk mag je af en toe wel wat linken naar je eigen sites, dat is totaal geen probleem. Het wordt echter een probleem wanneer je systematisch gebruik gaat maken van je autoritaire websites om elke nieuwe site die je lanceert omhoog te krijgen in google door middel van linkbuilding in je eigen netwerk. Google wordt alsmaar slimmer en speurt deze netwerken uiteindelijk toch op, een penalty kan je dus altijd krijgen. Dan is het natuurlijk nog de vraag of je hele netwerk de penalty krijgt.

Je netwerk van websites beschermen

Google kan een netwerk opsporen door enkele dingen na te gaan.

Wil je jezelf veilig stellen? zorg er dan atijd voor dat je websites op verschillende klasse C IP adressen staan, je andere Whois gegevens hebt en je een andere DNS hebt per website.

Beschermen Whois gegevens de moeite waard?

Het is niet 100% zeker of google deze gegevens ook in de benelux gebruikt om netwerken op te sporen. Nog een reden om je whois toch op je eigen naam te zetten is dat je dan zekerheid hebt over je domeinnaam. Moest je hostingbedrijf failliet gaan dan zit je met de gebakken peren, want waar gaat je domeinnaam dan heen?

Er bestaat natuurlijk nog altijd de mogelijkheid om een service zoals Whoisguard te gebruiken. Wat Whoisguard doet is het beschermen van je Whois gegevens zodat je niet opgespoord kan worden. Je krijgt dan een emailadres dat geforward wordt naar je echte emailadres zodat je toch nog de emails kunt ontvangen die ze sturen naar de email van je Whois. Het nadeel is natuurlijk dat dit niet voor elk Top Level Domein beschikbaar is i.v.m. enkele wetten. Voor zover ik weet is het via Godaddy.com mogelijk om de Whois gegevens van .COM, .INFO, .NET, .ORG, .ME, .MOBI, .BIZ, .MX, .WS, .NAME, .BZ, .COM.MX en .NL domeinen te beschermen. Wil je dus je .BE domein beschermen, helaas pindakaas, dit is niet mogelijk. Het kost je ongeveer een euro of 5 per domein of je krijgt het gratis voor elk domein als je meer dan 5 domeinen besteld.

Een voordeel van het beschermen van je Whois gegevens is dat het niet enkel goed is voor het beschermen van je netwerk tegen google maar ook om het te beschermen tegen je concurentie. Ook de DNS kan door de concurentie gebruikt worden om te bekijken welke websites er allemaal achterzitten.

Eenvoudige oplossing

Je kan klasse C IP adressen gaan kopen en de DNS veranderen en je whois gegevens gaan beveiligen via Whoisguard of iets dergelijks maar dit vergt toch enige ervaring.

De eenvoudige oplossing is om gewoon een hostingpakketje te kopen bij een ander hostingbedrijf .

  • Je IP adres is anders (ga toch het IP na, het kan een reseller zijn van je huidige host zonder een dedicated IP adres)
  • Je DNS is anders
  • Sommige webhostingbedrijven staan toe om je domein op hun naam te laten registreren (doe dit niet voor je belangrijkste websites, je weet maar nooit)

Je vind tegenwoordig al shared hosting voor 5-15 euro per jaar waar je tot 25 domeinen op kan hosten.

*Update*

Als laatste vergat ik nog te vermelden dat je ook zeker geen gebruik moet maken van de services van google op je sites die op een ander IP staan. Als je namelijk adsense, analytics etc gebruikt kan google dit ook gewoon nagaan, of ze dit doen is natuurlijk weer een andere vraag.

Comments

  1. Bedankt voor deze informatie, dit wist ik nog niet

  2. SEObuilder says:

    Klasseartikel. En je bespreekt een topic die ik me ook al de ganse tijd afvraag. Stel, je hebt een mooi netwerkje, zo’n 20 sites, .BE en .COM domeinen, geregistreerd bij verschillende hostingproviders (One, TransIP, Combell). Allemaal goed en wel, maar stel dat je op al die sites Google Analytics hebt geïnstalleerd… Ik vraag me echt af of Google die data daadwerkelijk gebruikt om zo eigen netwerken op te sporen. Als je het mij vraagt, vast en zeker en dat is misschien wel de reden waarom ze zo’n goede Web analyticstool gratis ter beschikking stellen. Ik vind jouw oplossing daarom uitstekend: geen Google producten gebruiken op dergelijke sites en zo de kracht van je netwerk behouden.

  3. admin says:

    De kans dat ze dit momenteel tegen je gebruiken is niet zo groot denk ik, maar naarmate dat meer mensen hun “eigen netwerk” gaan gebruiken voor linkbuilding doeleinden zijn ze wel noodgedwongen om dit te gaan toepassen. Een goed ding is om altijd te blijven volgen hoe ze werken in Amerika, vaak testen ze daar dingen die pas later naar ons zullen komen.

Speak Your Mind

*